Hoogbegaafdheid is een combinatie van een uitzonderlijke intelligentie, creativiteit en doorzettingsvermogen. Hoogbegaafden zijn op het cognitieve vlak sterk, maar ook andere zaken spelen een belangrijke rol. De term wordt gebruikt om aan te geven dat ze opvallende vermogens of vaardigheden hebben, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Een IQ hoger dan 97,5% vergeleken met de rest van de bevolking wordt veelal als maat voor hoogbegaafdheid genomen. Dat komt neer op een IQ vanaf 130, getest volgens David Wechsler. Deze grens varieert van 136, 140 tot 142 in andere tests.

“Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Hij of zij schept plezier in creëren.”

Dit zijn twee belangrijke definities van hoogbegaafdheid. En bij allebei zie je dat het niet alléén de intelligentie is van een IQ boven de 130, maar dat daarbij ook andere zaken spelen zoals creativiteit en (hoog) sensitiviteit.

Sommige mensen herkennen hun hoogbegaafdheid niet en passen zich veel aan, wat op alle leeftijden kan leiden tot onbegrip, frustratie en zelfs een burn-out. Daarom is het zo belangrijk hoogbegaafdheid te (h)erkennen. Een hoogbegaafde is niet altijd goed in wiskunde, spelling of raketwetenschappen. Daarom hier een checklist waar je jezelf misschien in herkent:

  • Ben je snel verveeld?
  • Praat je graag veel en snel?
  • Heb je de neiging om andermans zinnen af te maken?
  • Ben je steeds op zoek naar nieuwe (intellectuele) prikkels?
  • Praat je met je vrienden/vriendinnen over andere dingen dan de meeste mensen?
  • Ben je gevoelig voor indrukken?
  • Pas je vaak slecht in een groep?
  • Word je soms wanhopig van die trage mensen om je heen?
  • Zijn jouw normen strenger dan die van ‘de maatschappij’?
  • Heb je een zelfstandig beroep of een functie met veel vrijheid en afwisseling?

Antwoord je op vijf of meer vragen JA? Dan ben je misschien wel hoogbegaafd. Je kan dan een test doen bij Mensa om te kijken of jouw IQ hoger is dan 130. Als dat zo is en je herkent je ook in de andere kenmerken, en je wil graag handvatten om daarmee om te gaan dan help ik je op je HB weg. Om je hoogbegaafdheid te leren zien als een schat die je bij je draagt, maar die ook consequenties heeft. Misschien zelfs wel verantwoordelijkheden. Wil jij het ook leuk vinden om hoogbegaafd te zijn, ik begeleid je daarbij. Waarom ik denk dat ik jouw denkkracht aankan? Ik ben zelf hoogbegaafd, dus ik durf jou wel aan!