Hoe weet jij dat iemand van je houdt? Misschien omdat je partner elke morgen de dag start met de romantische vraag: “Heb ik vandaag al gezegd dat ik van je houd?” Eerlijk gezegd gebeurt dat niet altijd op die manier. Veel mensen hebben moeite met het steeds weer uitspreken van de mate van verliefdheid, de diepte van het houden van. Niet iedereen uit zijn of haar liefde met woorden. Het kan namelijk op de volgende manieren ook heel goed. De vraag is dan of je wel ziet dat dit liefde is. Je kan de manieren van liefde tonen en geven onderbrengen in de 5 talen van liefde:

  1. Positieve woorden. Waardering, liefde in zinnen, aanmoediging, complimenten. Ondersteunende gesprekken, liefdevolle berichten, oog-in-oog uitgesproken liefdestaal. Iemand die zegt: Ik houd van jou. Ik weet dat jij dat kan. Ik ben trots op jou. Ik geloof in je. Jij bent belangrijk voor mij.”
  2. Met aandacht samen zijn. Samen activiteiten ondernemen of samen praten aan de keukentafel. Gedeelde momenten, met wederzijdse echte aandacht. Tijd maken voor elkaar, samen dingen doen, met elkaar in gesprek zijn.
  3. Lichamelijk contact. Knuffels, kussen, vrijen. Een schouderklopje, hand in hand lopen, een aai door je haar. Letterlijk voelen dat iemand van je houdt.
  4. Cadeautjes. Goed uitgekozen geschenkjes, groot of klein. Bloemen, een kaartje, een mooie steen. Een briefje tussen je boterhammen, een chocolaatje op je kussen. Een kaars op tafel, je lievelingshapjes, een goed georganiseerd verrassingsfeest.
  5. Hulpvaardigheid. Iemand die zorg voor je draagt. Stofzuigen, de hond uitlaten, het gras maaien. Lekker koken, het huis gezellig maken, een belangrijk telefoontje voor je doen. Helpen, bijspringen, iets overnemen dat je lastig vindt.

Welke liefdestaal spreek jij? Welke taal spreekt jouw partner? Denk daar eens goed over na. Het kan namelijk zijn dat verse soep maken eigenlijk zegt: ik houd van jou.

Naar: de 5 talen van de liefde van Gary Chapman

De vijf talen van de liefde