De MDL arts heeft gezegd dat je coeliakie hebt. Je hebt uitgezocht wat het is, bent misschien al lid geworden van de Nederlandse Vereniging voor Coeliakie, NCV. Maar hoe ga je er mee om? Je hebt ineens een chronische aandoening, je komt er niet meer vanaf, er zijn nog geen medicijnen voor coeliakie. Je moet er mee leren leven, maar hoe?

Gelukkig heeft een glutenvrij dieet effect en kan je net zo gezond door leven als ieder ander. Maar wel glutenvrij. En dat heeft impact. Eten is een sociale gebeurtenis, je wilt erbij horen, je wilt meedoen. Maar je bent en blijft altijd een beetje anders. En die afschuwelijke besmettingskans. Iedere kruimel is een vijand. Eindeloos je handen wassen. Die mogelijkheid tot besmetting is heftig. Je krijgt er (bijna) smetvrees van. En eten is in een keer niet meer vanzelfsprekend. Uit eten gaan niet meer zo ontspannen als vroeger.

Naast dat ik professioneel mensen begeleid met coeliakie weet ik er veel vanaf omdat ik zelf coeliakie heb. Op mijn 43ste werd het gediagnostiseerd. Ook mijn jongste zoon en mijn moeder hebben coeliakie. Ik heb stap voor stap moeten leren om te gaan met het feit dat het is zoals het is. Om te gaan met de nadelen, het een plek in mijn leven te geven zodat ik er niet meer de hele dag over nadenk. Dat het gewoon bij mij is gaan horen. Zoals bij mijn zoon, mijn moeder.

Met al mijn ervaring help ik je graag om een eigen manier te vinden om om te gaan met het leven met coeliakie. Met de psychosociale impact. Met het inpassen in je leven en dat van je naasten. Bel me maar voor een vrijblijvend gesprek 06-38893453 of stuur een mail.