Foto’s in plaats van woorden

‘Hoe voelt het?’ Ik vraag het regelmatig aan mijn cliënten. ‘En waar voel je het dan?’ Het is vaak een hele klus om woorden te geven aan gevoel, aan verlangen, aan verandering. Hoe voelt het, waar wil je naar toe, wat wil je bereiken. Uh, ja, uh…….

Tegenwoordig gebruik ik bij mijn begeleiding nieuwe fotokaarten gemaakt door Frank Krause en Maja Storch. Op het pakje met de kaarten staat: ‘Ressourcen aktivieren mit dem Unbewussten’. Uit een stapel van meer dan 60 foto’s kan men tijdens een ‘herbeslissing’ zoeken naar het juiste plaatje dat daarbij hoort.  Bij dat proces zijn woorden even overbodig. Je kijkt, je voelt, je ervaart. En van daaruit is ineens duidelijk welk beeld daarbij hoort.

De fotokaarten ben ik voor het eerst tegengekomen bij een herbeslissingsmarathon op de TA academie. Het komt er dan op neer dat je kijkt welke oude kindbeslissing je hebt genomen die je nu in de weg staat. Die beslissing overschrijf je als het ware met een nieuwe beslissing. Daarmee ruim je belemmeringen op die in je huidige leven niet meer nodig zijn. (Dit is een stukje Transactionele Analyse heel in het kort)

Op de kaarten vind je van alles, maar ze zijn bovenal positief. Bijvoorbeeld een roofvogel met wijd uitgespreide vleugels in de lucht, een boom die staat voor kracht, beschutting bieden, groei tot ver in de lucht. Ees schaal met alleen maar frambozen, een prachtig beekje in ruige natuur. Zo is er voor iedereen een foto die aanspreekt. Verbazingwekkend snel overigens. Er huist zoveel kennis in je lijf en in je onderbewuste. Prachtig om te zien hoe deze nieuwe kaarten een stukje van je ziel kunnen blootleggen. Bij elke droom die je wilt bereiken een plaatje.

Na afloop mogen mijn cliënten de foto mee naar huis nemen. Om bijvoorbeeld op de koelkast te hangen, op de studeerkamer te leggen, of op een andere plek waar je die soms weer eens tegenkomt om zich te herinneren welke nieuwe weg ze ingeslagen zijn.

Ik heb geen aandelen in de fotoserie, maar ik zou iedere therapeut en coach die werkt met beelden deze prachtige serie aanbevelen.

Beelden uit het onderbewuste

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *