Het aantal scheidingen ligt na zomervakanties tientallen procenten hoger dan verder in het jaar. Er is zelfs een ‘Dag van de Scheiding’, op de tweede vrijdag in september. Dit jaar op 13-de. Veel stellen zijn in die periode terug van vakantie en het gewone leven is weer begonnen. Tijd om de balans op te nemen.

Vakantie is hard werken. Zeker als je jonge kinderen hebt vraagt het veel van je. Tel alle vakantiestress eens bij elkaar op; vliegangst, geluidsoverlast op overvolle campings, het veel te dunne tentdoek dat voorkomt dat je een ruzie eens lekker uit kan praten, regen of zinderende hitte. Het is allemaal zwaar en niet romantisch. Vrijen met zwetende lijven en de kinderen op gehoorsafstand werkt ook niet mee. En toch trappen we er altijd weer in. Vakantie moet een sprookje zijn.
We verwachten er zoveel van omdat we ons leven er naar inrichten. Uitrusten wordt uitgesteld tot de vakantie, irritaties over je partner schuif je vooruit want straks is er tijd voor elkaar, we verwachten dat we aan het lezen van een boek toekomen waar we ons het hele jaar door geen tijd voor gunden.

Naast een EHBO setje, een reisverzekering en een zalfje tegen de muggen nemen we geen voorzorgsmaatregelen voor irritaties en verloren liefde op je vakantieadres. Je kan geen kant op. Je kan niet even uithuilen bij een vriendin, even op de fiets stappen om een rondje te rijden, even een spelletje op de computer spelen. En dan beslis je in het heetst van de strijd: we gaan scheiden.

Niet doen. Niet direct besluiten om uit elkaar te gaan.

Ga eerst in relatietherapie of relatiecoaching. Kijk of er ruimte is om weer bij elkaar te kunnen zijn. Zoek naar kansen. Er is ooit liefde geweest en die liefde kan ingezet worden als brug tussen jullie in. En als blijkt dat het echt niet meer anders kan, ga dan in vriendschap uit elkaar. Want hoe fijn is het als je straks samen op het verjaardagsfeest van je kind kan komen en elkaar als vrienden kan begroeten.

©Jantine Dijkstra

De vakantie als laatste druppel