Vitale hersenen

‘Iedereen kan denken.‘ Het is één van de drie pijlers van Transactionele Analyse. Wij vragen nogal wat denkwerk van onze cliënten en onszelf tijdens ons werk. We reflecteren, dagen uit, spiegelen en wat al niet meer. Tijdens ons werk doen we een groot appèl op de neocortex, het mensenbrein. Echter, hoe slechter je in je vel komt te zitten hoe meer je terugvalt op de oude hersensystemen. Hoe overspannener, zieker en angstiger je bent, hoe meer je beheerst wordt door je instincten en je emoties. Het wordt dan steeds moeilijker om je denkkracht in te kunnen zetten om je emoties en instincten te beteugelen. Keuzes maken is dan haast onmogelijk.

Hoe houd je je hersenen vitaal?
20% van de energie gaat naar onze hersenen. Om je hersenen vitaal te houden is goed eten en voldoende drinken dus belangrijk. Door een gezond eetpatroon, met voldoende omega-3-vetzuren, vitaminen en mineralen, zorg je voor een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen.
Beweging zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en verbindingen en een verbeterde bloedvoorziening. Daarnaast biedt regelmatig bewegen bescherming tegen cognitieve achteruitgang en verkleint het de kans op verschillende hersenaandoeningen, zoals dementie.
Goede slaap wordt door veel mensen onderschat. Genoeg goede slaap houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam en geest. Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen en meer concentratie. Op lange termijn verkleint goed slapen het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie.

Vitale hersenen zijn niet alleen belangrijk voor onze cliënten. Om een goede coach/therapeut te zijn is het van groot belang ook je eigen hersenen vitaal te houden! Dat mogen onze cliënten van ons verwachten.

Jantine Dijkstra

Denkkracht