Een van de basisprincipes van de Transactionele Analyse is dat iedereen OK is: IK ben OK, JIJ bent OK. Iemand ‘niet OK’ verklaren, bijvoorbeeld homoseksuelen en transgenders, kan dus niet. Vanuit ‘Ik ben OK, jij bent OK’ kan je vreedzaam leven en communiceren met elkaar. Daarmee doe je een ander geen pijn. Veroordeel je niet. Een heel christelijke basishouding eigenlijk. Liefde ligt zomaar op de loer.
Vandaag heb ik mij heel boos gemaakt over de ondertekenaars van de Nashville-verklaring. Ik vind het niet OK dat zij achter die verklaring staan. Hoe moeilijk vind ik het ineens om hen als mens OK te houden. Mijn mening staat loodrecht tegenover die van hen. En, in hoeverre laat de media hen OK zijn? Iedereen valt over hen heen. Radio, televisie. Regenboogvlaggen gaan uit. Een belangrijk signaal trouwens. Daarmee laten we zien dat íedereen juist OK is! Maar laten wij de ondertekenaars ook OK? Ik denk het niet.
Laten we dat maar wel doen. Niet makkelijk heb ik zelf gemerkt, maar wel essentieel. Alleen dan kan er een goed gesprek plaatsvinden. Kan je elkaar als gelijkwaardig zien. Ondertekenaars en mensen die daar lijnrecht tegenover staan. En al onze LHBTI medemensen. Ook al vind je het niet OK dat ze getekend hebben. Als mens blijven zij wel OK.

Nashville Verklaring en TA