De blaadjes vallen, de zon schijnt laag in je ogen en ondanks de nog goede temperaturen is ’s morgens de wereld verstopt onder een laag dauw. ’s Nachts is het koud. Het is herfst. Ineens realiseer je je dat dit lijkt op jullie relatie. Regelmatig nog warm genoeg, maar niet meer zo zonovergoten als de jaren hiervoor. De schrik slaat om je hart. Wat betekent dit? Is dit het begin van het einde? En jullie wisten het toch zeker; wij gaan nooit uit elkaar, wij blijven levenslang verliefd op elkaar. En nu toch…?

Allereerst, schrik er maar niet van. Het is de beweging van naderen en verwijderen die je in alle relaties ziet. De beweging van eb en vloed, de in- en uitademing van de liefde.

In de TA, Transactionele Analyse, zien we het zo. Een relatie begint bij de symbiose, het Wij. Wij altijd samen, Wij tegen de rest van de wereld, Wij met een hoofdletter! Je hebt de anderen niet nodig. Maar na deze symbiotische fase begint de differentiatiefase. Je verwijderd van elkaar. De herfst van de relatie. De blaadjes vallen, de takken tekenen zich af, de wind trekt aan. Daarna komt de periode van Practicing van die differentiatiefase; de winter in je relatie. Het is koud, het is donker, er lijkt geen eind te komen aan de nacht. Een heftige tijd. Een tijd van twijfel, van de valkuil van de verleiding, van stilstand. Maar niets is minder waar. Deze periode heb je nodig om te her-ijken waar jij in de relatie staat. Wat jij met de relatie wilt. Neem in deze periode geen overhaaste besluiten. Geef het even tijd. Je zult merken dat in de winter de dagen alweer langer worden, dat de eerste sneeuwvlokjes boven komen. Deze periode noemt de TA Reprochement, het weer naderen van elkaar. Totdat je elkaar weer raakt in wederzijdse afhankelijkheid; Mutual Dependency.

Dit is de dans van de relatie, een troostende theorie. Je hoeft niet bang te worden van deze normale verwijdering, want je hebt het nodig voor groei. De winter als tijd van bezinning, om daarna samen sterker door te gaan.

Heb je daar hulp bij nodig, maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek waarin ik kan uitleggen wat ik voor jullie kan betekenen.

Relaties in de herfst