Ieder van ons heeft een bepaalde mate van invloed. Die invloed is niet oneindig, maar er zijn toch behoorlijk veel dingen waar je invloed op kunt uitoefenen.

Stephen Covey beschreef in zijn boek “The seven habits of highly effective people” de term “Cirkel van invloed”. Deze cirkel is een cirkel die aangeeft op welke zaken in je leven je invloed kunt uitoefenen. Dat zijn er behoorlijk veel als je er goed over nadenkt. Kijk maar eens op de afbeelding.

Maar er zijn natuurlijk ook heel veel zaken waar je geen invloed op hebt. Denk maar eens aan het weer, de economische situatie, de corona-pandemie of de mening van andere mensen.

Alle dingen waar je geen invloed op hebt of waar je minder invloed op hebt dan je eigenlijk zou willen vallen buiten de cirkel van invloed. Dat er dingen zijn waar we geen invloed op hebben en dingen waarop we dat wel hebben, is geen probleem. Een probleem ontstaat pas wanneer we die twee door elkaar gaan halen. Anders gezegd, een probleem ontstaat wanneer we proberen om zaken te beïnvloeden die buiten onze cirkel van invloed liggen. Je probeert namelijk ergens bij te komen waar je niet bij kunt.

Stel je voor dat je op een stoel zit waar je niet af kan. je hebt van alles om je heen waar je bij kunt, en hebt verder helemaal niets nodig. Heerlijk. Maar dan zie je ineens iets liggen wat buiten je bereik is, En je reikt er naar toe. Je wilt het zó graag hebben. Maar je kan er niet bij. Je reikt nog een beetje verder, tong uit de mond, alle spieren aangespannen, maar je kan er niet bij. Wat een teleurstelling. Maar stel dat je had geaccepteerd dat het buiten je bereik lag, dan had je het niet hoeven proberen en was je niet teleurgesteld geraakt.

Iets willen wat buiten je cirkel van invloed ligt is een welbeproefd recept voor teleurstelling of frustratie en vormt bovendien een prima voedingsbodem voor het ontwikkelen van psychische klachten.

Blijf dus in je eigen cirkel, dan heb je het al druk genoeg.

Cirkel van invloed